Eredeti Port de Bras

A Port de Bras egy eredeti francia balett karmozdulat, amit a rúdgyakorlatokat befejezve a balett terem középen szoktak bemutatni a táncosok.  Most már egy új mozgásirányzat is elragadta ezt  szót, azonban ez a klasszikus balett alapvető mozdulatait jelenti, amelyeket karral végzünk. A STOTT PILATES® tréning során gyakran találkozunk a karkörzésekkel az edzések során. Így a Pilates órákról midenki jobb testtartással távozik, mint ahogy megérkezett!
 
Álljunk egyenesen a tükörrel vagy házi közönségünkkel szemben. Balettos szaknyelven: En Face. Húzzuk le a vállainkat, fordítsuk fölfelé a tenyereinket. Ez az előkészítő helyzet, ahol a karok oválisan tartanak a combtól 4-5cm távolságra elemelve
 
 
Ez a karpozíció eredetileg a gyomorszáj előtt tart, de a karok intenzívebb edzése érdekében javaslom, hogy vállmagasságba emeljük őket, tenyereket a test felé forgatva, könyököket megemelve. (I.karpozíció).
 
 
Következő mozdulatként felemeljük a karjainkat a fejünk mellé úgy, hogy a szemünk sarkából láthassuk a karokat, a vállat lehúzva tartva, tenyereinket a fej felé forgatva, könyökeinket kifelé fordítva. (III. karpozíció)
 
 
A karokat fölfelé megnyújtva oldalra vezetjük őket, tenyereket előrefelé, könyököket hátrafelé forgatva.(II.karpozíció) Végül vigyük vissza a karokat a combjaink elé, és kezdjük újra a gyakorlatot.
 
 
Egyén, páros és kis csoportos óráimon a Port De Bras-kat súlyokkal végezzük, izmossá téve karjainkat!