Joseph H. Pilates élete

1880-ban született Németországban, Düsseldorf közelében. Gyermek korában angolkórban és asztmában szenvedett, teste legyöngült és vékony volt. Anatómia könyvekből, keleti és nyugati mozgásrendszerekből merítve, az indiai jógát összekapcsolta görög és római tornagyakorlatokkal, hogy gyógyítsa és erősítse önmagát. 14 évesen már modellt állt anatómiai rajzokhoz.
  
Joseph ebben a házban töltötte tinédzser korát. Boxolt, síelt, búvárkodott. 1912-ben Angliába ment, ahol egy cirkusznál dolgozott. 1914-ben a háború kitörésekor internáló táborba került. Rugókat függesztett a kórházi ágyakra, így akik nem tudtak fölkelni a rehabilitációra, a kórházi ágyukon edzettek. Ennek következtében az első gép, amit itt „felvázolt” a Cadillac volt. Ápoló- gyógytornászként boxra és önvédelemre tanította a táborban lévőkét. Talajgyakorlatokat állított össze, amelyek fő művének a Contrology-nak az alapjait adták.
 
A I. világháború után visszatért Németországba, ahol a Hamburgi Hadsereg Rendőrségét képezte, önvédelmet oktatott, valamint privát órákat adott. 1926-tól II. Vilmos az új német hadsereg kiképzésére kötelezte, ami miatt New Yorkba emigrált. A hajóúton megismerkedett második feleségével Clarával, akit sikeresen kigyógyított az arthiris-éből. 

A New York City Balett épületébe költözött, a 8. Avenue-n. Gyakran dolgozott együtt balett-táncosokkal, ezért is van a Pilates-módszerben arabesque, attitüde, port de bras és balettos nyújtás! Joseph H. Pilates élete végéig csiszolta és fejlesztette módszerét. 1967-ben bekövetkezett halála után felesége folytatta munkásságát, továbbadva a Pilates-módszer elképesztő lehetőségeit. Az ezredfordulón újra kedveltté vált a Pilates testképzés, jelenleg hatékonysága és népszerűsége miatt a testnevelési rendszerek élvonanálában található!