Wellness Magazin - Megsérültél? Segít a mozgás

Ha szeretnél megszabadulni a hátfájástól, a kellemetlen térdbántalmaktól vagy a feszes csípőízületektől, próbáld ki a STOTT PILATES®-t. Szabó Viki balettművész, tréner maga is ezzel a módszerrel gyógyult, most bemutatja, hogyan segítenek a gyakorlatok.

A módszer Kanadából származik, 25 éves múltra tekint vissza – mondja Szabó Viktória személyi tréner, a Victory Pilates Stúdió vezetője.

– Az eredeti, Joseph Pilates által kifejlesztett mozgásformát reformálták meg orvosok, gyógytornászok és fitneszguruk segítségével, a már meglévő mozdulatok mellé további alakformáló fitneszgyakorlatokat és rekreációs mozdulatsorokat létrehozva. Azokat alap, középhaladó és haladó típusokba rendszerezték, hogy mindenki saját felkészültségének megfelelően tudjon mozogni.

A STOTT PILATES®-ben hangsúlyos a személyi edzés, tehát egyéni problémákra, célokra szabjuk a gyakorlatokat. Nagyon széles körben tudjuk alkalmazni a módszert, hiszen remekül használható alakformálásra, erőnléti edzésre valamint sérülések utáni rehabilitációra – meséli Viktória.

Elárulja, a hatékonyságot tovább fokozzák a mozgás során használható eszközök és gépek, valamint fontos az oktató személye is, aki állandó kontroll alatt tartja a gyakorlatot végzőt, így biztosítva a mozgás helyességét és hatását. Kortól és nemtől függetlenül bátran ajánlható mindenkinek, és bármely sport mellé jó kiegészítésképpen.